fbpx

Szary w dobrym towarzystwie

Dwupoziomowy apartament znajdujący się w nowo powstałym bloku na jednym z warszawskich osiedli.

Lokalizacja:Warszawa
Metraż:120 m2

Część dzienna znajdująca się na pierwszej kondygnacji jest w zdecydowanej większości otwarta i zintegrowana, natomiast część prywatna znajdująca się na antresoli, która mogła być zaaranżowana według indywidualnych potrzeb Inwestorów, została podzielona na dziecięce sypialnie i dodatkową łazienkę.

Inwestorom zależało na tym, aby w mieszkaniu znalazło się odpowiednio dużo miejsca do przechowywania. W części dziennej zaprojektowałam schody o konstrukcji drewnianej, wokół których przestrzeń została wykorzystana na zabudowę meblową. Od strony jadalni i salonu znajdują się półki na książki, natomiast od strony holu znajduje się głęboka szafa z podziałem na część ubraniową, część gospodarczą (która bez problemu pomieści takie przedmioty jak: deska do prasowania, suszarka do ubrań i odkurzacz z mopem) oraz część, w której znajduje się mała spiżarnia. Oprócz tego w holu znajduje się jeszcze dodatkowa szafa na ubrania wierzchnie oraz zaakcentowane kolorystycznie wygodne siedzisko z szafkami na buty.

W przestrzeni wokół schodów i jadalni niezaprzeczalnym atutem jest strop otwarty na dwie kondygnacje, dzięki któremu to miejsce zyskuje lekkość, lepsze doświetlenie i ciekawy efekt wizualny. Do wyeksponowania tej przestrzeni użyto tapety ze wzorem geometrycznym oraz odpowiedniego oświetlenia – punktowych reflektorów wokół otworu w stropie oraz długiej na ponad 3,50m lampy wiszącej składającej się z chromowanych kielichów. Główna ściana w salonie, czyli tak zwana ściana telewizyjna, obłożona została fornirem dębowym, a w jej zewnętrznej krawędzi znajduje się oświetlenie dekoracyjne w postaci taśmy ledowej.

Urozmaiceniem stonowanej kolorystyki całej strefy dziennej są akcenty w postaci turkusowych i musztardowych dodatków. Kuchnia jest w kolorystyce bieli i szarości, z akcentami w kolorze czarnym – granitowy blat, ściana z farbą kredową oraz ciemne sprzęty kuchenne. Dopełnieniem całości jest szyba nad blatem z delikatną grafiką w odcieniach przenikających się ze sobą szarości. 

Szkło hartowane z nadrukiem zostało także zastosowane w jednej z łazienek – na całej wysokości ściany w prysznicu. Dzięki temu uzyskaliśmy fantastyczny efekt wizualny imitujący kąpiel pod wodospadem.

Ta strona używa plików cookies . Polityka prywatności.
Akceptuję

GDPR