Nieba błękit w chmur atrament

Niewielka kawalerka w centrum Warszawy, która wymagała remontu. Dominowały w niej ciemne meble, przez co wnętrze wydawało się dość ponure. Postanowiliśmy je rozjaśnić i unowocześnić.

Lokalizacja:Warszawa
Metraż:25 m2

Wysokie, ciemne i potężne drzwi starej szafy, których gabaryty wydawały się nieproporcjonalne do wielkości pomieszczenia, podzieliliśmy na kilka węższych i bardziej delikatnych frontów w odcieniu bieli. Główny akcent stanowi grafika umieszczona na frontach w postaci kolorowego drzewa. Boczne drzwi są ażurowe (shutters). Nadają one nie tylko lekkości, ale stanowią także dobrą wentylację – wewnątrz szafy znajdują się takie sprzęty jak lodówka i telewizor. Wszystkie fronty szafy są przesuwne.

Kuchnia jest niewielka i raczej kompaktowa, a mimo to spełnia wszystkie założenia inwestorskie – pełnowymiarowa płyta indukcyjna dedykowana pod sieć 230V, piekarnik i kilka szuflad. W narożnej i głębokiej szafce pod zlewozmywakiem znalazło się także sporo miejsca na niezbędną obecnie segregację śmieci. Wisienką na torcie jest wisząca witryna, w której Klientka będzie mogła eksponować swoją unikatową zastawę stołową. Pani Inwestor interesuje się nie tylko ceramiką, ale także sztuką. Miejsce na nią zostało zaaranżowane w przestrzeni wokół stołu, a także w aneksie sypialnym. Istniejąca wnęka przy stole została przemalowana na kolor niebieski. Odcienie niebieskiego stanowią akcent kolorystyczny całości i pojawiają się w kilku elementach wystroju wnętrza – jako kolor ściany, sofy, w motywie drzewa na szafie, a także jako kolor dodatków typu poduszki, czy pościel. W małym mieszkaniu liczy się każdy centymetr, a przestrzeń powinna być wykorzystana jak najlepiej. Granatowa sofa w salonie jest nie tylko miejscem relaksu. Posiada także funkcję spania oraz dwie skrzynie na pościel.

Ważnym aspektem całego założenia projektowego było to, aby znaleźć miejsce na sypialnię, którą w przypadku wizyty gości można zamknąć. W związku z tym powstała zabudowa meblowa z tapicerowanym siedziskiem przy wejściu, która spełnia nie tylko funkcję wydzielającą pomieszczenie, ale także służy do przechowywania okryć wierzchnich i butów. Z drugiej strony zaprojektowana została kotara z karniszem mocowanym do sufitu, dzięki czemu w łatwy sposób możemy aneks sypialny przysłonić.

Ta strona używa plików cookies . Polityka prywatności.
Akceptuję

GDPR