fbpx

Budynek biurowy

Biuro mieści się w nowo powstałym 3-kondygnacyjnym biurowcu w Warszawie. Współpracę z Inwestorem rozpoczęliśmy w momencie kiedy budynek był w stanie surowym otwartym, więc wykonanie dobrej inwentaryzacji graniczyło z cudem.

Lokalizacja:Warszawa,
Metraż:500 m2

Foto: Łukasz Kurczewski

Nie było okien, elewacji, ścian wydzielających pomieszczenia, ani instalacji. Wszystko rosło na naszych oczach. Powstało kilka koncepcji układu funkcjonalnego w oparciu o przepisy prawa budowlanego i warunki techniczne. Kiedy przebrnęliśmy przez rozległą i pracochłonną sferę techniczną, mogliśmy zająć się docelowym projektem wnętrz. Użytkownicy powstającego biura to ludzie młodzi i aktywni. Prężnie rozwijająca się firma, która zajmuje się produkcją i sprzedażą materiałów eksploatacyjnych do urządzeń drukujących. Wnętrze miało być eleganckie, reprezentacyjne, ale także oryginalne i z charakterem. Głównym założeniem projektowym było to, aby przestrzeń na ostatniej (trzeciej) kondygnacji była półzamknięta i służyła dobrej komunikacji między pracownikami.

Poszczególne pokoje wydzielają ściany ze szkła hartowanego i profili aluminiowych. Piękne i wysokie na 3m drzwi zdecydowanie robią wrażenie i nadają elegancji tej przestrzeni. Wygląd tych przeszkleń przywodzi na myśl biura z amerykańskich filmów. Wiodące kolory w całym założeniu projektowym to odcienie szarości i niebieskiego. Połączenie tych barw najlepiej widać na geometrycznych wzorach wykładziny dywanowej, które począwszy od koloru niebieskiego w korytarzu rozprzestrzeniają się na poszczególne pomieszczenia i przechodzą w szary.

Odpowiednie parametry użytych materiałów poprawiają nie tylko akustykę, ale także jakość powietrza w pomieszczeniach. Geometrię pomieszczeń podkreśla także osiowy układ lamp kasetonowych. Lampy są ledowe i są dwa razy większe od standardowych – mają 120cm długości. Niebieskie akcenty kolorystyczne można zauważyć również na żaluzjach, ściankach biurkowych, czy na obiciu krzeseł. Dzięki przeszkleniom i akcentom kolorystycznym wnętrze wydaje się lekkie i pełne energii.

W sali konferencyjnej zaprojektowane zostały stoły na kółkach ze składanym stelażem, dzięki czemu w bardzo łatwy sposób można modyfikować ich ustawienie. Na klatce schodowej zastosowaliśmy płytki gresowe imitujące płytę OSB z geometrycznym nadrukiem, które bez wątpienia nadają oryginalności temu miejscu.

Ta strona używa plików cookies . Polityka prywatności.
Akceptuję

GDPR